Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

Advent Pécs

hu

Adventi vásár: Pécs télen is nyitva lesz!

Szerző: Halász Kinga

Megújul a pécsi advent! Egy hároméves fejlesztési terv első állomása lesz az idei Adventi Kézműves és Mesevásár Pécsett. Új programokkal, új helyszínekkel, új partnerekkel vág bele Pécs az adventi rendezvénysorozatának újraélesztésébe. A cél, hogy Pécs télen is nyitva legyen, azaz, hogy a nyári-őszi programsor mellett a város az adventi időszakban – november 26-tól december 23-ig – is nívós programokat kínáljon a turistáknak és a pécsi családoknak egyaránt.

Pécs város vezetése nemcsak a Mecsekoldalon tervezett és az egyéb, turisztikai célú infrastrukturális fejlesztésekre fókuszál: a programok terén is új elemeket kínál a pécsieknek és az ide látogatóknak. Ilyen volt a nyári-őszi időszakban már bizonyított Pécs nyitva kampány, és ez a terve a pécsi városvezetésnek az adventi programsorral is.

 

Pécs 2021-től három éven át fejleszti minden korábbinál színesebb és összetettebb programmá adventi vásárját. A megújuló adventi programsor már idén tartogat:

  • vadonatúj programokat, civil szervezetek bevonásával;
  • új helyszíneket, köztük a színházi erkéllyel, a pécsi Árkáddal és a Kossuth térrel;
  • sőt, olyan új helyszín, a Városháza is fényfestést kap, ami eddig soha.

 

A hároméves ciklust a városvezetés tavaly tervezte útjára indítani, de az akkori terveket a járvány és az annak kezelésére hozott kormányintézkedések keresztülhúzták. A szervezők abban bíznak, hogy idén ez nem történik meg. Arra mindenesetre odafigyeltek, hogy az események zöme szabadtéri legyen, és térben elkülönítve valósuljanak meg, erre kaptak javaslatot virológus szakemberektől is.

 

A Pécs nyitva nyári-őszi kampányához hasonlóan az Adventi Kézműves és Mesevásár is oly módon valósul meg, hogy az a lehető legtöbb partner bevonását tegye lehetővé az egyházaktól kezdve a civil szereplőkön, kézműveseken, árusokon át egészen a város legnagyobb üzletközpontjáig. Fontos szempont volt, hogy a vásáron a helyi termelők jelentős szerephez jussanak, és a helyi termelőket helyzetbe hozó vásár azt a magas minőséget képviselje, ami méltó Pécs városához.

 

- Sok újdonsággal készülünk az idei adventre: még több fényfestéssel és látványosabb díszekkel várjuk a látogatókat. A neves fellépők és a kiegészítő programok is egyértelműen kifejezik: nem csak helyieket várunk, megéri távolabbról is ellátogatni a pécsi adventi vásárra – mondta el Bleszity Péter, a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

 

Az adventi vásáron 21 gasztronómiai és 32 kézműves kitelepülő termékeiből válogathatunk, akik garantáltan kiemelkedő minőséget képviselnek, ugyanis őket egy pályázat keretében választották ki. Ennek során szempont volt a különleges vagy hiánypótló kínálat, a korábbi referenciák, a kimagasló minőség, valamint a helyi szereplők támogatása.

 

Pécs neve a Zsolnay Fényfesztiválnak köszönhetően már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap 16.30-21.00 között egy ünnepi, animált, hetente fejlődő fényalkotást varázsol a Dzsámira a LaLuz Visual Studio. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Ezt minden pénteken, szombaton és vasárnap a Fényszórók csapata öltözteti fényköntösbe. Emellett szintén hétvégente lesznek láthatók az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai a Dzsámi homlokzatán. A versenyre november 19-ig lehet nevezni, az eredményhirdetés december 21-én lesz a Széchenyi téren. A pályázat részletei: https://www.adventpecs.hu/rajzpalyazat

 

Minden pénteken, szombaton és vasárnap színpadi programok segítenek az ünnepre hangolódásban.

 

Fontos szerepet kapnak a hagyományok, ami teljesen új programelemet jelent a pécsi adventen. Hetente más dramatikus adventi népi játék köszönti a belvárosba érkezőket, legyen az bölcsőcskézés, szentcsaládjárás, karácsonyi kántálás vagy háromkirály-járás. Szombatonként az ökumenia jegyében más-más felekezet képviselőjével zajlik a központi adventi koszorú gyertyagyújtása a Széchenyi téren.

December 19-én a Keret Alkotó Csoport Betlehemes felvonulást tart a Magtártól a Széchenyi térre, amelybe becsatlakozva a résztvevők együtt énekelhetnek, kántálhatnak velük. Ezt követően a Széchenyi térre érve "Áldott a te…" címmel tartanak Mária-játékot, amely bemutatja a Jézus születése előtti néhány hónap eseményeit.

 

A koncertek elsősorban a népzene, világzene, gospel és a capella stílusait elevenítik meg, fellép többek között a Muzsikás, a Wing Singers Gospel Choir, a Kentucky Harmony és a Hanga Banda. December 11-én a Benkó Dixieland Band karácsonyi koncertje hallható, míg december 17-én, a gyerekek kedvence, a Rutkai Bori Banda lép színpadra. Rutkai Bori új mesekönyve és zenekarának téli lemeze tökéletes felvezetése a karácsonynak; a koncerten Bori színpompás, horgolt bábjaival kelti életre Mandulka manóanyó téli meséit. December 23-án a Kaláka zárja a fellépők sorát Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című koncertjével.

 

Vadonatúj helyszínként csatlakozik a Pécsi Nemzeti Színház az Adventi Erkélykoncertek programmal, melyben közreműködnek a Pécsi Nemzeti Színház színművészei és a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara.

 

A Székesegyházban a Pécsi Püspökség szervezésében hat alkalommal Adventi hangversenyt tartanak.

 

A Mesekuckóban hétvégente karácsonyi meseolvasással várja a gyerekeket Dániel András meseíró, Khaled-Abdo Szaida író, Herczeg Adrienn, Várnagy Kinga és Sólyom Katalin színművészek, Keresztesi József író, valamint Matta Lóránt és Czéh Dániel bábszínészek.

 

A gyerekek december 5-6-án találkozhatnak a Mikulással, a "techsimogató" során beülhetnek többek között tűzoltó és katasztrófavédelmi autóba, továbbá december 20-án begördül az Adventi Petőfi Karaván színpadkamionja is az adventi roadshow keretében a Kossuth térre.

 

A koronavírussal kapcsolatos jelenlegi szabályozások alapján az adventi vásár szabadon látogatható, míg a színpadi programokon való részvétel védettségi igazolványhoz kötött.

 

 

AZ ADVENTI VÁSÁR NYITVATARTÁSA

 

Gasztroudvar

hétfő – csütörtök: 14.00–20.00

péntek: 14.00–22.00

szombat, vasárnap: 12.00–22.00

 

Kézműves vásár

hétfő – csütörtök: 10.00–18.00

péntek – vasárnap: 10.00–20.00

 

advent1

Halász Kinga

Támogatók